Параграф22 Daily

§22 Новини

Досъдебно производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина

Териториално отделение – Раднево от районна прокуратура – Стара Загора, наблюдава досъдебно производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина - престъпление по чл.355 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 23 март 2020  г.,  46-годишен мъж влязъл на територията на България от Сърбия, при което декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в дома си в гр. Раднево, обл. Стара Загора. На 26.03.2020 г. той бил посетен от полицейски служители, които му разяснили, че няма право да напуска дома си преди изтичане на периода на карантина, а именно до 6.04.2020 г. Мъжът заявил, че е запознат със законовите изисквания и ще ги изпълнява. При извършена планова проверка, относно спазване на карантината от полицейски екипи на РУ на МВР – гр. Раднево, на посочения адрес, на 27.03.2020 г. в 12 часа, мъжът не бил установен в жилището. Негови роднини споделили, че той е отишъл на гости в дома на свой приятел. Няколко часа по-късно от семейството му се обадили в полицията, че се е прибрал на адреса.

Делото е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във