Параграф22 Daily

§22 Новини

Досъдебно производство за контрабандно пренасяне на над 13 милиона цигари

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство за контрабандно пренасяне на над 13 милиона къса цигари. Те са били поставени в полуремарке, натоварено на ферибот от Република Грузия.

Пратката е установена на пристанище в град Бургас от митнически служители, извършили проверка на база метод „анализ на риска“, съобщиха на брифинг днес, 30.03.2021 г., прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, Тихомир Каменов – зам.- директор на Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ и Бойка Гашева – директор на ТД Южна морска.

Контрабандните цигари са пристигнали в България на 28.03.2021 година. Пратката е трябвало да бъде откарана с камион в Република Унгария. Задържаните контрабандни цигари са били разпределени в 651 062 кутии от две търговски марки, непознати на българския пазар, установяват митнически служители със съдействието на служители на Гранична полиция. Цигарите са били укрити по метода „тапа“, при който малка част от декларирания товар се поставя в задната част на контейнера, за да бъде видян при негово отваряне. Общата стойност на задържаните цигари е близо 5 милиона лева.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК, тъй като касае квалифицирана контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери. Към момента е извършен оглед, проведени са и разпити на свидетели. Предстои да бъде назначена експертиза, която да установи дали цигарите са фабрично производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във