Параграф22 Daily

§22 Новини

Досъдебно производство за търговия със стоки без съгласието на притежателя и за пране на пари за над 700 000 лева

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл. 253  от НК - пране на пари и по чл. 172б  от НК - търговия със стоки – маратонки, без съгласието на притежателя на търговската марка.

На 21 януари 2021 г., при съвместна акция на отдел „Икономическа полиция“  при ОД на МВР – Пловдив, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били извършени претърсвания, изземвания и огледи в над 10 обекта на територията на гр. Пловдив. При тези действия в специално пригоден склад към магазин, са били открити маратонки, контрабандно внесени от Република Турция. Те са с отличителните белези на световноизвестни търговски марки, без съгласието на притежателя, на обща стойност над 600 000 лева. Спортните обувките са били предназначени за търговия през четири интернет сайта, чието управление е било извършвано  от двама братя, на 33 г. и на 29 г.,  от гр. Пловдив. Стоката е била укрита в склад – тайник, който се намира зад подвижна стена.

При проведените множество процесуално-следствени действия е установено, че през периода от 2018 г. до 2020 г.,  лицата са извършвали търговия с този вид стока през интернет, а получените средства от престъплението по чл. 172б от НК са били трансформирани в недвижимо и движимо имущество, което осъществява и извършено престъпления по чл. 253 от Наказателния кодекс  – пране на пари - за над 700 000 лева.

10 лица са задържани по Закона за МВР като съпричастни. Активните действия по разследването продължават. Единият от извършителите е обявен за общодържавно издирване.

Подробности по случая бяха съобщени днес , 22.01.2021г., на съвместен брифинг на ОП-Пловдив и ОДМВР-Пловдив, в който участваха Румен Попов – окръжен прокурор на града и старши комисар Йордан Рогачев, директор на областната дирекция. По-късно днес Окръжна прокуратура – Пловдив  предстои да повдигане обвинение по горепосочените текстове от НК.

На 25 януари 2021 г. , наблюдаващият прокурор ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицата, за които са събрани достатъчно доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във