Параграф22 Daily

§22 Новини

Досъдебното производство за наводнението в Бургаско е удължено до края на юни

До края на юни 2015 г. е удължен срокът на досъдебното производство за голямото наводнение в Бургаска област, при което загинаха 3-а души. По разпореждане на Окръжната прокуратура в града, 10 опасни язовира само на територията на община Бургас са изведени от експлоатация. Сред тях е и язовир „Маринка“, за който имаше съмнения, че е  причина за приливната вълна, която заля главния път Созопол -Бургас и доведе до смъртта на 2 жени, сочи БНР.

Сложна комплексна метеорологична, хидрологична и геодезическа експертиза ще трябва да изясни причините за водната стихия в нощта на 5-и срещу 6-и септември, при която загинаха 3-а души. Две от жертвите бяха отнесени от приливна вълна, която заля главния път Созопол-Бургас в района на парк „Росенец“.

Разследването на случая е на етап заснемане със специална техника от въздуха на целия водосбор в региона, каза наблюдаващият делото прокурор Андрей Червеняков. Въз основа на тези картографски данни  ще се извърши и сложната комплексна експертиза, уточни той. По данни на Областната управа в Бургас язовирите в региона са над 260. Само на територията на община Бургас те са 47, а за 10 от тях  има разпореждане на Окръжната прокуратура да бъдат изведени от експлоатация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във