Параграф22 Daily

§22 Новини

Доверието към съдебната система се гради не само от институциите в съдебната система

Доверието към съдебната система се гради не само от институциите в съдебната система, каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на встъпването в длъжност на новите инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). По думите му, за да може да има доверие в съдебната система, е необходима усърдна работа от всички. Лозан Панов посочи, че ако при избора на инспектори в ИВСС в парламента е имало дебати, мотиви и съображения защо се предпочита един кандидат пред друг, доверието в съдебната система е щяло да бъде по-високо, пише БТА.

"Ако за половин час и по-малко от половин час се събра мнозинство повече от 160 депутати и се гласуваха новите инспектори, то това не е един от най-добрите знаци за реформата в съдебната система", каза председателят на ВКС. Той добави, че квалифицираните мнозинства са създадени за да се концентрира вотът върху най-добрите специалисти, а не да прикриват парламентарен пазарлък. Лозан Панов заяви, че отправя към бъдещия Висш съдебен съвет предизвикателството дали и той ще бъде избран по същия начин. Председателят на ВКС пожела на новите инспектори, за разлика от парламентаристите, да покажат в своята работа не само своята професионална чест, но и своето човешко достойнство. Той добави, че протяга ръка към тях и ги моли заедно да изградят доверието към съдебната система. По думите му то се гради не само с пиар акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи, които да върнат доверието в институциите.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев благодари на вече бившите инспектори за времето, в което са изпълнявали длъжността.

Успяхте да се справите с вашите задачи, успяхте да запазите безпристрастност и професионализъм. Това е моята оценка, мисля, че времето, което отделихте от живота си за тази работа, не отива напразно и ние всички сме ви задължени, каза Колев. Към новите инспектори председателят на ВАС се обърна с думите: "нека професионализмът и абсолютната безпристрастност да бъдат водещи при вас". По думите му обаче сами те няма как да успеят, а ще успеят, ако всички останали институции им помагат активно и им предоставят необходимите условия да си свършат работата.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари на бившите инспектори за свършената от тях работа и им пожела успех и здраве. По отношение на новите инспектори Захариева заяви, че встъпват в длъжност в изключително предизвикателен момент. Тя посочи, че с измененията в конституцията са се дали нови правомощия и очакванията към новия инспекторат за укрепване на независимостта и доверието в съдебната система са още по-големи. Министър Захариева добави, че тя може да гарантира внасянето на законопроект, който в пълна степен да гарантира, че новите правомощия на ИВСС ще бъдат покрити от Закона за съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във