Параграф22 Daily

§22 Новини

DPA: Германия участва в тайни учения на НАТО със сценарий за атомна война

Германските военновъздушни сили участват, заедно с партньорите от НАТО, в тайни маневри, които предполагат сценарий за водене на ядрена война. Това съобщава немската информационна агенция DPA, позовавайки се на свои източници. Според агенцията учението, наречено Steadfast Noon ("Непоколебимо пладне"), е започнало тази седмица. По време на маневрите, наред с други оръжия, се тренира и използването на самолети, способни да носят ядрено оръжие.

Ученията тази година се провеждат в авиобаза в село Ньорфених (Северен Рейн-Вестфалия) в Западна Германия. Обикновено те се организират от НАТО през есента, пише DPA.

По същото време в Бюхел (провинция Рейнланд-Пфалц) се провежда учението Resilient Guard ("Устойчив страж"), по време на което ВВС на ФРГ практикуват сценарии за отбранителни действия, предполагащи атака от страна на потенциален противник. В базата край Бюхел, по неофициални данни, все още се съхраняват до 20 американски ядрени глави от тип B61, които остават в рамките на стратегическата концепция на НАТО за сплашване на възможни агресори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във