Параграф22 Daily

§22 Новини

ДСБ готви местен референдум за ”Южен поток”

Ръководството на ДСБ е взело решение за организиране на местен референдум във Варна за преминаването на газопровода Южен поток през територията на общината, съобщи председателят на партията Радан Кънев, предаде БТА. Той уточни, че решението е взето на изнесено заседание във Варна на националното ръководство на ДСБ. Следващата стъпка е да се поиска среща с кмета Иван Портних, на която партията ще настоява той да предложи на Общинския съвет проекторешение за произвеждане на референдум. По думите му, ако кметът откаже, ДСБ ще се опита да внесе решението чрез 11 общински съветници.


Ако решението бъде отхвърлено от Общинския съвет, от ДСБ заедно с други партии ще съберат достатъчно брой подписи за произвеждане на легитимен референдум по въпроса. Кънев представи и новия общински председател на ДСБ Васко Василев, избран на проведеното отчетно-изборно събрание на градската структура на партията.


Проектът Южен поток предвижда да бъде изцяло финансиран от руската страна, а БЕХ да връща парите за сметка на транзитните плащания, които започват от 1,7 долара за 1000 куб.м. газ на 100 км - два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна. По тази схема изплащането на българското участие би отнело 25 години.


През 2008 г. гражданите в Бургас гласуваха на местен референдум за петролопровода Бургас-Александруполис, отговаряйки на въпроса: Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас? .


Резултатите от проведения референдум бяха: 97% - против, но тъй като в него участваха едва 26% от жителите на общината, а не задължителните 50% плюс един, резултатът бе нелегитимен. По-късно обаче проектът беше отхвърлен с решение на Народното събрание.


Решение, взето на местен референдум, влиза в сила веднага след обявяването му, а общинският съвет приема мерки за изпълнението му. Организацията на изпълнението се възлага на кмета, предвижда Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във