Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавата и общините също бавят заплати

877 фирми бавят заплатите за своите работници, по данни на Главна инспекция по труда (ГИТ) от началото на септември. 36 500 души чакат от работодателите си общо 34.674 млн. лв.


От инспекцията отказват да посочат поименно най-големите длъжници. Оттам само съобщават, че най-много забавени заплати има в сектор Строителство на съоръжения, които са 9.126 млн. лв. На второ място сред длъжниците са фирмите от жилищното строителство, които явно трудно продават построените жилища заради кризата на пазара на имоти. С 3.1 млн. лв. забавени заплати към работниците на трето място се нареждат предприятията за производство на метални изделия, както и за ремонт и инсталиране на машини и оборудване. Транспортни фирми дължат 2.85 млн. лв. за заработени трудови възнаграждения. Задължения от 2.7 млн. лв. към служителите имат и здравни заведения в страната.


Към 30 юни държавата има просрочени задължения към фирми по различни договори в размер на 147 млн. лв., показва статистиката на финансовото министерство. Други 160 млн. лв. се дължат от общини. С актуализацията на бюджета за тази година правителството на Пламен Орешарски предвиди 160 млн. лв. допълнителни разходи за покриване на просрочените плащания на държавата към бизнеса. Ветото на президента е забавило министерствата по-рано да започнат разплащанията, се оплакали на синдикатите от финансовото министерство.


Държавните предприятия, които дължат пари на работниците си и на доставчици, от 160 вече са 114, като за целта правителството е разплатило 5 млн. лв. през август, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. За юни и юли кабинетът даде над 6 млн. за погасяване на най-належащите задължения.


Как обаче общините ще се разплатят с бизнеса, засега не е ясно. Предложихме на правителството при актуализацията на бюджета да се поемат поне най-неотложните плащания на общините, но това не бе възприето, припомни Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. Кметовете са поискали държавата да помогне при заплащането на строително-монтажни дейности по инвестиционни проекти. Това по техни оценки са около 70-80 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във