Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавата най-после призна провала на политиките за пътна безопасност

"Голям напредък е, че Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" най-после призна, че политиките в последните 10 години за пътна безопасност са се провалили. Това е изключително голяма стъпка. Трябва да бъдат поздравени, че най-после признаха, че има проблем". Това каза пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Тя призова за сериозна експертна работа по тези проблеми, за да се предотвратят жертвите в пътни инциденти.

"Т. нар. черни точки бяха съкратени на половина по административен път и това означава, че те ще бъдат квалифицирани като незначителни и няма да се търси финансиране за разрешаването на наличния проблем", посочи тя и уточни, че промяната в наредбата не е била аргументирана. Русинова припомни, че тогава е напуснала работната група, работеща по проблемите. "Ролята на еластичната мантинела е именно, за да предотврати подобри катастрофи", каза Русинова в коментар на катастрофата на АМ "Тракия", при която тир навлезе в насрещното платно и помете няколко коли.

По думите на експерта информацията е, че еластичната ограда на мястото на тежкия инцидент е била поставена през 1995-1997 година, а след този период производителите на еластични мантинели са имали значителен технологичен напредък: "Вида и качествата им да задържат при различна скорост различни превозни средства".

Диана Русинова подчерта, че хората допускат грешки, когато шофират, затова трябва да се работи за решения, които предвиждат човешката грешка и правят така, че тя да бъде предотвратена или ако се случи един водач да сбърка, други да не загиват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във