Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавата направи всичко, което беше необходимо

Вицепремиерът посочи, че във вътрешното министерство се работи в тази посока от няколко години. Едната стъпка - повишаване на способността на ГДПБЗН за борба с бедствията, вече е реализирана до голяма степен. Главната дирекция е оборудвана със съвременни 170 автомобила и 150 помпи, с които успяхме да реагираме адекватно при тази бедствена ситуация, поясни вътрешният министър с уточнението, че се очаква допълнителна доставка на още специализирана техника.


Втората основна стъпка също е стартирала. Доказателство за това е осъщественото ранно оповестяване за очаквана тежка ситуация около язовир Ботево и евакуирането на хората от района. Усилията са насочени до края на годината да бъде изработен регистър на критичната инфраструктура, до края на 2015 г. - анализ на риска, на базата на всичко това се очаква през 2016 г. да е разписан план за координация и действия на всички институции при критични ситуации.


Като слабост при сегашната ситуация министър Йовчев отбеляза недостатъчната комуникация с хората. Той обясни, че след приключване на започналите вече огледи и оценки за щетите, ще се направи и по-бързо заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане към МС.


Министърът поясни още, че фондът не разполага със средства, които изцяло могат да покрият щетите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във