Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавата придоби монопол върху лотарийната игра кено през Закона за извънредното положение

Държавата да придобие монопол върху лотарийната игра кено. Това реши на първо четене мнозинството в Народното събрание с гласуваните промени през Закона за извънредното положение. С този закон се реши общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения, а с препратка към Закона за семейните помощи доходът на доброволните приемни семейства се приравни с този на близките и на роднините на дете с над 90 процента увреждане. Пакетът от законодателни промени предизвика словесни сблъсъци в парламента. 

На първо четене депутатите удължиха срока, в който общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към централния бюджет. Така, ако не са успели да ги изплатят до 1 януари т. г., те ще могат да го направят до 2 месеца след края на извънредната обстановка. 

Напрежение в пленарната зала предизвикаха промените в Закона за хазарта. Опозицията атакува наложената практика през Закона за извънредното положение да се правят промени в редица други закони и особено промяната в Закона за хазарта през преходни и заключителни разпоредби. Социалистът Румен Гечев коментира: "Дами и господа от организираната престъпна група, лъскайте обувките, защото след 4-ти април ви предстоят много интензивни и вълнуващи разговори". 

Вносителите от ГЕРБ обясняват, че промяната е поискана от НАП заради неясното разписване на разликата между тото; лото; кено и бинго в Закона за хазарта. Депутатът от БСП Надя Клисурска видя в промените в Закона за семейните помощи предизборен ход на управляващите: "Аз нямам нищо против за уравниловката и за възможността те да получават тази подкрепа. Но целият този компот, който ни се предлага, е тоталното лобиране по определени сектори". 

Депутатът Йордан Цонев от ДПС настоя, партии с достатъчен брой депутати да сезират Конституционния съд заради промяната в държавния бюджет през Закона за извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във