Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавен водомер на „Камчия“ отчитал 1 млн. кубика по-малко

Комисията, която екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро нареди да се сформира в края на миналата година, е установила много сериозни разлики в отчитаната разходвана вода между ВЕЦ-а и пречиствателната станция на язовир „Камчия“. Това съобщи самият министър пред "Флагман". „Там имаше проблем с измерването. ВЕЦ-ът измерва едно количество, пречиствателната станция измерва друго количество. Изпратихме комисия и се оказа, че на ВЕЦ-а разходомерът е верен. Централата, например, харчи 7 млн. кубика на месец, докато пречиствателната отчита само 6 милиона", обяснява Емил Димитров.

По думите му, данните на ВЕЦ-а и на пречиствателната станция, която била само на 100 метра по-нататък, не може да се разминават. "Няма къде да отиде водата. Става дума за една тръба, която се разделя и после влиза в пречиствателната станция“, категоричен е Ревизоро. И обяснява за какво точно става дума:

„Вижте, не може на една тръба да имаш два водомера, да кажем, и по единия да ти излиза 7 литра, а по другия да ти излиза 6. Нещо има. Единият от двата не е верен. Създал съм комисия, искам хората, които са компетентни в тази тема да дойдат... метролозите, да направят замервания и да видим един и това да е цифрата, защото не може по една и съща тръба да се явяват различни резултати. И на мен не ми е приятно да ми казват „Той даде повече вода на еди-кой си ВЕЦ, а на гражданите даде по-малко“. А тя е една и съща вода. Минава през ВЕЦ-а и отива в пречиствателната станция. Никакъв шанс няма да се излее някъде или да изчезне. (...) Има си уреди – ще ги калибрират, ще ги сертифицират и ще се ползват“, обобщава министърът.

На въпрос как би приел обвиненията, че увеличава разрешените количества вода за ползване от Варна и Бургас заради ВЕЦ-а на „Камчия“, Емил Димитров заяви: „Сега да спрем на гражданите на Варна и Бургас водата, за да може някой да е доволен, че през ВЕЦ-а не минава?! Че този ВЕЦ след пет години става на ВиК! Вие нали разбирате, че там няма никаква драма? Ама вие си въобразявате, че бил на този, на онзи, на трети... понеже някой познавал друг. Ами Вие сега ако познавате най-голямата мутра в Бургас, прави ли Ви лош човек? Ами Вие, когато сте били в детската градина и сте работили или учили с този човек... ми то е нямало списък на ангелите. Познавате го. И сега викат: аа, той е лош човек, а този го познава – значи и той е лош човек.

ВЕЦ „Камчия“ е свързан с Димитър Тадаръков, който е близък на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във