Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавната дума приема днес окончателно закон за амнистия на капиталите

Руската Държавна дума ще приеме днес окончателно закона за амнистия на капиталите. Основната цел е да се овладее масовото им изтичане от страната, съобщава БНР. Промените в законодателството предвиждат пълно освобождаване от наказателна отговорност при данъчни нарушения, ако физическите лица доброволно легализират своите капитали и активи в чужбина. Така наречената „амнистия на капиталите” ще действа от 1 юли 2015 г. до края на годината и ще обхваща сделките, извършени до 1 януари 2015 г. Всеки, който иска да легализира задграничните си активи, ще трябва да попълни данъчна декларация, в която да посочи своята недвижимост, транспортни средства, акции и банкови сметки. Заявителите не са длъжни при това да разкриват произхода и структурата на своите активи в чужбина.

Законодателите от своя страна дават гаранции, че деклараторите няма да бъдат подложени на наказателно или административно преследване и от тях няма се изискват невнесени данъци. Това ще важи само за посоченото в декларацията, която след подаването няма да може да се допълва. Информацията в документа ще се смята за данъчна тайна.

Еднократната амнистия на капиталите беше предложена в края на миналата година от Владимир Путин: "Всички разбираме, че пари могат да се печелят по различни начини. Но съм убеден, че трябва окончателно да обърнем офшорната страница в историята на нашата страна", заяви руският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във