Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавният департамент на САЩ ни критикува за трафика на хора

България все още не изпълнява напълно минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия в тази посока, се казва в последния Доклад за трафика на хора на Държавния Департамент на САЩ.

В документа се казва, че въпреки пандемията от Covid-19 българското правителство е демонстрирало по-големи усилия при борбата срещу трафика на хора. Сред посочените положителни стъпки са увеличаването на финансирането за национална стратегия, даване на повече средства за деца в кризисните центрове и сътрудничество на международната сцена, което включва създаване на брошура за работещите в чужбина българи с информация за техните права.

В същото време управляващите не са изпълнили минимални стандарти в няколко ключови области. Сред тях са незначителните присъди срещу мнозинството от осъдени трафиканти. Нещо, което според документа, може да подкопае усилията за справянето с проблема.

В доклада се посочва, е корупцията сред органите на реда и съдебната власт продължава да пречи на напредъка и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик на хора, съществува безнаказано.

България също е представена като една от страните, които са основни източници на трафик на хора в Европейския съюз.

Това е 21-ят доклад на Държавния департамент по темата, в който са представени 188 държави. Той  обхваща периода от 1 април 2020 г. до 31 март 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във