Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавно-обществената комисия за безопасността на движението проведе заседание

Октомври да бъде обявен за месец на безопасността на пешеходците, реши Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. За трета поредна година проучване с анкетни карти ще установява опасностите по маршрута на първокласниците от дома до училище и обратно, а информацията ще бъде предоставяна на общините


В качеството си на председател на комисията, вътрешният министър Йордан Бакалов подчерта общата отговорност за прилагането на Закона и за възпитаването респект към правилата за движение от най-ранна възраст. Постигането на значително намаление на жертвите изисква съвместни усилия за промяна поведението на водачи и пешеходци, повишаване на отговорността на семействата, структурите на образованието и активността на общинските власти. Вътрешният министър припомни значението на прилагането на съвременните технологии за контрол на пътното движение.


Участниците направиха преглед на реализираните до този момент превантивни кампании, сред които: "Алкохол" , "Абитуриенти" , "Ваканция" , "Сигурност и на две колела" , "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!". Те коментираха данните за пътно-транспортната обстановка през 8-те месеца на 2014 г.


От януари до 31 август по пътищата на страната са станали 4 479 тежки пътно-транспортни произшествия, загинали са 413 и са ранени 5 525 души. 1387 от тях са получили тежки увреждания. В сравнение със същия период на миналата година тежките пътно-транспортни произшествия са със 119 по-малко, а загиналите - с 41 повече. Броят на ранените е намалял с 287.


През август е регистриран най-ниският брой загинали през последните 50 години. Беше отчетено, че една от основните причини за тежките пътни инциденти е шофирането с превишена и несъобразена скорост. Статистиката за последните години сочи, че пешеходният травматизъм през месеците октомври, ноември и декември е най-висок, посочиха още членовете на комисията. Те приеха октомври 2014 г. да бъде обявен за месец на "пешеходната безопасност" и подкрепиха инициативата за установяване на опасностите по маршрута на първокласниците от дома до училище и обратно, както и през месеца да се извърши интензивен контрол по спазване на правилата за движение в населените места и зоните около детските и учебни заведения и подпомагане на придвижването на децата.


Предстоят няколко кампании - "Запази пешеходец", "Зима" и засилен контрол около студентския празник, Коледните и Новогодишни празници.


Участниците се обединиха около решението на 16 ноември да бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Започнал в изпълнение на решение на Общото събрание на ООН от 26 октомври 2005 г., всяка година в третата неделя на ноември се отбелязва в израз на почит към жертвите на пътно- транспортните произшествия и подкрепа за техните близки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във