Параграф22 Daily

§22 Новини

Дървесина от велинградските лесничейства се извозва въпреки забраната заради АЧС

Въпреки забраната за движение на хора и стоки в инфектираните от африканската чума райони (АЧС), дървесината, която се намира на склад във велинградските горски лесничейства, ще бъде изнесена от там и пусната на пазара. Разрешението е на областната епизоотична комисия, като срокът е 5 септември, сочи БНР.

В инфектираната зона попадат две горски лесничейства, тъй като преди десет дни в района бе открито болно от чума  диво прасе. Въпреки това изсечената вече дървесина ще бъде прибрана и пусната на пазара.

Областният управител Стефан Мирев така коментира нарушението: "Може да възникне напрежение за снабдяването на хората с дърва за огрев, предвид наближаващия есенно-зимен сезон. За това бе взето такова решение да започне извозване на стоящата дървесина на склад при максимално спазване на мерките за биосигурност и дезинфекция на работниците и камионите, които ще извозват дървесината“.

Комисията е изпратила мотивирано предложение до министерството на земеделието, компенсация да получат и хората, които са извън 20 километровите санитарни  зони, но доброволно са ликвидирали домашните си прасета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във