Параграф22 Daily

§22 Новини

Два класа ученици-фантоми източили 51 хил. лева от бюджета

Тридесет и девет несъществуващи ученици или близо два класа мъртви души са хванати в българските начални и средни училища от началото на тази учебната година досега, сочи справка от Министерство на образованието, изпратена до медиите. В тази бройка влизат обаче само разкритите от МОН случаи. Счита се, че неразкритите ученици-фантоми са в пъти повече. За всеки от тях директорите на съответното учебно заведение вземат от бюджета на образованието минимум по 1300 лв. за една учебна година.

Ако се направи една проста сметка се вижда, че само през учебната 2014-2015 г., с тази хватка от хазната са били източени минимум 51 000 лв. За схемата призна и заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, която уточни, че в нея участват и общините, за които понякога това е единственият начин да не закриват своите начални училища. Благодарение на фантомите, освен че поддържат критичния минимум, съответните школа вземат и допълнителни субсидии.

Кастрева потвърди, че има отработен механизъм, с който неправомерно се записват деца в училищата. Това става още от първи клас. Директорите вземат списък на всички деца на 7-годишна възраст и сверяват списъка на тези, които са постъпили в школата. Малчуганите, чиито родители са решили да не ги пускат на училище, биват записвани фиктивно, за да донесат повече пари в школската хазна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във