Параграф22 Daily

§22 Новини

Два противоминни кораба на ВМС получиха имената "Струма" и "Места"

Придобитите от Нидерландия два противоминни кораба за ВМС получиха имената "Струма" и "Места" на церемония в Пункт за базиране - Варна. Двата кораба пристигнаха в България на 23 септември. Те са произведени през 1984-1985 г. и са модернизирани през 2005-2006 г.

Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 г. Процесът по придобиване и закупуване на корабите беше осъществен от Министерството на отбраната. На тържеството вчера присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, посланикът на Кралство Нидерландия - Н. Пр. Беа Тъшър, Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, областният управител Стоян Пасев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, военнослужещи. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов връчи на командирите на корабите военноморския флаг на Република България.

Отбелязана беше и 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби. По този повод военнослужещи от Отряд противоминни кораби бяха отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във