Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама иракчани, влезли незаконно в България, остават в ареста

Районен съд – Генерал Тошево наложи най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо двама иракчани, задържани при опит да преминат българската граница в землището на село Росица, общ. Генерал Тошево. Двамата мъже – на 19 г. и на 23 г., са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по НК.

Те са установени на българо-румънската граница на 1 септември 2021 година. Задържани са от граничните власти при опит да напуснат България на нерегламентирано за това място. Установено е също, че двамата иракски граждани са влезли в страната без разрешението на надлежните органи.

При изясняване на самоличността на нарушителите става ясно, че единият – Р.Х. на 19 години, вече е бил залавян в България през 2017 година, когато, като непълнолетен, е осъден за същото престъпление. Изтърпяването на присъдата му е отложено с три години изпитателен срок. Наложено му е също „обществено порицание“, което е изпълнено чрез публикация в местен вестник.

По случая има образувано досъдебно производство. С постановление на наблюдаващ прокурор чужденците са задържани за срок до 72 часа. От днес и двамата са с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под ръководството на прокурор от ТО Генерал Тошево при Районна прокуратура- Добрич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във