Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама мъже са задържани от полицията в Плевен

Спецоперация по противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности, е проведена вчера на територията на Плевенска област. Действията са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура.

В местността „Водницата“ в землището на село Петърница – защитена зона, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, „Базова научно-техническа лаборатория“ при ОДМВР - Плевен и на РУ - Долни Дъбник са задържали двама мъже в момент на източване на езеро в близост до пещера "Водницата"  с цел незаконно търсене на културно-исторически ценности. Установена е самоличността им -  58-годишен от село Крушовица и 49-годишен от село Петърница. При извършения оглед са намерени два гумени маркуча, вакуум помпа, метална водопроводна тръба и други технически средства и вещи, имащи отношение към престъпната им дейност. В хода на процесуално-срледствените действия в домовете на задържаните са иззети 202 метални къса, монети, фибули, гривни, пръстени и други предмети с различна форма и размери, носещи белезите на движими културно-исторически ценности, глинена делва с височина 46 см, металотърсач, кислородна бутилка, водолазни очила, водолазен костюм, прави лопати и кирка, газов  пистолет, неригистриран по надлежния ред.

Двамата мъже са в полицейския арест за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277 „а“, чл.278, чл.278 „в“, ал. 3 от НК, а работата по документирането му продължава под надзора на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във