Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама обвиняеми за убийството на бивш полицай остават в ареста

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.И. и Б. Т., обвинени в извършването на престъпление по НК.

Досъдебното производство по случая се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП. Разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействиe между разследващите органи и наблюдаващия прокурор.

К.И. е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа на 14 април 2022 г. Впоследствие на органите на МВР се предаде Б. Т., на когото бе предявено обвинение и също е задържан за срок до 72 часа за довеждането му пред съда.

Според събраните до момента доказателства, извършителят на убийството предварително е подсигурил оръжието и е тренирал стрелба с огнестрелно оръжие със същия калибър, проучил е района на местоживеене на убития и ежедневните му навици и е съставил план за начина на извършване на убийството, подсигурил си е и лек автомобил за отдалечаване от мястото на убийството. Помагачът е показал и разяснил на извършителя как да стреля с огнестрелно оръжие със същия калибър и му е съдействал да си подсигури лекия автомобил, с който да се оттегли от мястото на престъплението.

К.И. е многократно осъждан. Б.Т. е неосъждан.

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към извършване на престъплението, за което са привлечени, както и че е налице реална опасност да извършат друго престъпление, ако спрямо тях не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във