Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама от разследваните за изнудване на земеделски производители ще бъдат постоянно в ареста

Варненският апелативен съд измени определение на Окръжен съд във Варна (ВОС) от 21 ноември 2014 година и определи най-тежката мярка за процесуална принуда “задържане под стража“ спрямо Йорданка Георгиева - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ“Земеделие“ Варна, разследвана с други лица за това, че като длъжностно лице е искала и приемала подкуп от земеделски производители, ползващи субсидии по „Схема единно плащане на площ„ за да не извършва действия по служба. 36 годишната държавна служителка е привлечена като обвиняема по досъдебно производство на ДА“НС“ за това, че в съучастие с друго длъжностно лице Надя Ман. като съизвършители и с Георги Герджиков като помагач, чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, отправяйки заплахи за налагане на санкции за допуснати нарушения на Закона за опазване на земеделските земи, са принуждавали земеделски производители да дават крупни суми, за да не им бъдат извършени проверки. Предметът на престъплението, за което ще бъде разследвана държавната служителка възлиза общо на 15 600 лева. Днес въззивната апелативна инстанция намери за основателен протеста на Софийска градска прокуратура против „домашния арест“, който ВОС беше определил за обвиняемата.

Съдът прие и нови доказателства – свидетелски показания и разпознавания, извършени от земеделски производители, разпитани в хода на разследването. Те разширяват картината на многоепизодната престъпна дейност и то извън посочените първоначално 8 престъпни епизода, в които разследващите са установили действия, свързани с искането и получаването на подкуп от земеделски производители. Преценката на събраните материали дава основание на въззивния съд да посочи, че обвиняемата Йорданка Георгиева от работното си място, като длъжностно лице изключително активно е използвала служебна информация, служебни контакти, служебен автомобил и служебна карта, за да извърши в съучастие с други лица тежко престъпно и морално укоримо деяние. Съдът припомни, че в продължителен период от време Георгиева е била обект на СРС, които след анализ може допълнително да разширят представата за престъпната схема. Събраните доказателства – гласни и писмени категорично обосновават предположението, че Йорданка Георгиева е извършител на престъпленията, за които е привлечена като към наказателна отговорност.

Днес Варненският апелативен съд стигна до извода, че има реална опасност, ако обвиняемата е в условията на „домашен арест“ да осъществи контакти със свидетели по разследването и така да осуети разкриването на обективната истина и да извърши друго престъпление. Съдът намира, че здравословните проблеми на детето на обвиняемата могат да бъдат решавани от компетентните здравни органи и не могат да бъдат основание Георгиева да търпи по-лека мярка за процесуална принуда. Обвиняемата Йорданка Георгиева беше задържана под стража в съдебната зала. В друго съдебно заседание Апелативният съд потвърди ареста, определен на Георги Герджиков от ВОС. Въззивната инстанция намери, че правилно първоинстанционният съд е оценил тежестта на многоепизодната престъпна дейност и материалите, събрани в хода на разследването. 37 годишният мъж е привлечен като обвиняем по същото досъдебно производство в качеството му на помагач на служителките от ДФ“Земеделие“. При задържането на Георги в чантата му били намерени и иззети част от парите, предадени от изнудваните земеделци. От дома му органите на реда иззели писмени документи и бележки, които съдържат доказателства за престъпната дейност, извършена в съучастие с другите две обвиняеми лица. По категоричен начин е била установена неговата активност за намиране, за манипулиране и за мотивиране на земеделците към даване на подкуп, за да не бъдат проверявани от служителките на ДФ“Земеделие“. Установено било, че той е се е представял като длъжностно лице, каквото не е, представял се е под друго име и използвал стара служебна карта от предишната си месторабота. И според този съд, единствената мярка, която може да възпре обвиняемия от извършване на друго престъпление ( опит да въздейства на неразпитани все още свидетели) е „задържане под стража“. Законът квалифицира подкупа като тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години, с глоба до 20 000 лева или с „лишаване от право“. Припомняме, че това досъдебно производство бе образувано в края на м.октомври тази година първоначално срещу неизвестен извършител и под надзора на СГП – Специализираното звено „Противодействие на корупцията“. В хода на следствените действия, в които участие е взел и служител на ДА“НС“ като обвиняеми са привлечени служителките от ДФ“Земеделие“ във Варна Йорданка Георгиева и Надя Ман., както и Георги Герджиков от Добрич, обвинен, че умишлено е подпомагал престъпната дейност, като е осъществявал срещи и разговори със земеделските производители, разяснявал им е възможните санкции, предавал исканията за подкуп, за да не се извършат проверките, приемал паричните суми и ги предоставял на служителките от Фонд „Земеделие“. Общо 14 000 лева е предметът на престъпната дейност, за която Георги Герджиков ще бъде разследван.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които бе изменена мярката за неотклонение на Йорданка Георгиева от „домашен арест“ в „задържане под стража“ и потвърден ареста на Георги Герджиков, разследвани за тежко умишлено престъпление, извършено в съучастие с друго длъжностно лице е окончателно.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във