Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама полицаи осъдиха спецпрокуратурата за над 100 000 лева заради едно от първите дела на спецправосъдието

Полицейската акция „Шейховете“ за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“, в която бяха арестувани и пратени на съд служители на МВР, е едно от първите значими дела на Специализираната прокуратура стигнало до спецсъда. То беше анонсирано и в първата пресконференция на СП през 2012 г., но десет години по-късно прокуратурата е осъдена да плати над 100 000 лева обезщетения на двама от оправданите в процеса, сочи Lex.bg.

Софийският апелативен съд (САС) осъди държавното обвинение  да плати 50 000 лева обезщетение на полицая Георги Богданов и 60 000 лева на бившия му колега Димитър Стойчев.

Двамата заведоха искове срещу прокуратурата за по 120 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения срещу тях, че са били част от организирана престъпна група за кражба на тонове гориво, които след това били пласирани на специална бензиностанция. Акцията беше проведена през 2010 г. и огласена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а две години по-късно разследването беше поето от спецпрокуратурата, която се споразумя за различни наказания с повечето участници в групата. Вината си не признаха полицаите Стойчев, Богданов и Валентин Станев, като след това и тримата бяха оправдани последователно от специализираните съдилища и от Върховния касационен съд, като делото приключи окончателно през 2014 г.

За да осъдят прокуратурата да плати по-високи от обичайните обезщетения, и градският, и апелативният съд отбелязват, че обвиненията са изключително дискредитиращи за служители на МВР, които са призвани да следят за спазването на закона.

Стойчев и Богданов са били и уволнени от МВР заради повдигнатите обвинения през 2010 г. и чак две години по-късно Върховният административен съд отмени уволненията им, но в момента в полицията работи само Богданов. Съдът отбелязва, че Стойчев е бил задържан близо 6 месеца, след което е бил година под домашен арест. С най-тежка мярка за неотклонение за два месеца е бил и Богданов, а след това две години е стоял под домашен арест.

Двамата пишат в жалбите си, че заради делото са останали без възможност да работят и да обслужват кредитите си, заради което се наложило да продадат колите си, а непълнолетният син на Стойчев започнал работа, за да може да помага за издръжката на семейството.

Особено болезнено понесли и широкото медийно отразяване на процеса, споменаването на имената им и снимките с белезници. Съпругата на Богданов разказва пред съда, че къщата им била претърсена публично от доскорошни колеги на мъжа ѝ. Той се притеснявал и дали ще може да се защити, защото бургаски адвокати му казали, че ако с колегата му не се признаят за виновни, ще бъдат осъдени, независимо дали имат вина. Показания е дала и сестра му, която също е полицай и e свидетелствала, че подигравките към него от колеги продължили и след като се върнал на работа. Някои още се обръщали към него с „шейха“ и затова избягвал да общува с тях.

„Категорично се установява, че обвиненията са се отразили изключително травмиращо на психиката и на двамата потърпевши, пряко са засегнали професионалната им реализация като служители на обществения ред, които са били непоправимо злепоставени в професионалните среди. При упражняване на определени професии, както в случая, очакванията и изискванията на обществото поставят завишени критерии за почтеност, на които до този момент и двамата отговаряли като дългогодишни служители на МВР“, се казва в решението на апелативния съд, в което съдът напомня, че Димитър Стойчев е имал 14 години стаж в МВР, а Богданов – 17 години.

„Неминуемо злепоставянето им в очите на колеги и въобще в социалните и обществени среди с етикет на криминално проявени лица, които до този момент са били са съблюдавали за спазване на закона, е източник на специфични, много по-силни по интензитет неимуществени вреди“, подчертава съдът, за да оцени, че присъдените от първата инстанция обезщетения са справедливи.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във