Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама са осъдени за държане, преработка и търговия с оръжие и боеприпаси

Двама обвиняеми по досъдебно производство на Специализирана прокуратура за престъпен сговор за държане, преработка и търговия с огнестрелни оръжия и боеприпаси се признаха за виновни и вече са осъдени. И.П. получи 6 години лишаване от свобода и вече изтърпява наказанието си. Обвинената по същото досъдебно производство - М.Ч., е осъдена на лишаване от свобода за срок от 1 година  и 6 месеца с отлагане изтърпяването на наказанието за срок от четири години.

Престъпният сговор е неутрализиран при полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализирана прокуратура на 30 ноември 2018 г. В хода на следствените действия тогава в складове в гр. София и в село, близко до гр. Елин Пелин, както и в подземен гараж в столичния кв. „Редута“, са намерени и иззети десетки огнестрелни оръжия – автомати „Калашников“, пистолети „Макаров“, картечни пистолети „Скорпион“, две пушки помпи „Маверик“, взривни вещества, боеприпаси и др.

При претърсване на склад на 23.02.2019 г. са открити и иззети още оръжия, боеприпаси и пиротехнически средства.

В различни заседания на Специализирания наказателен съд обвиняемите се признаха за виновни по всички повдигнати им обвинения, включително за това, че от началото на юли 2016 г. до 30.11.2018 г. са се сговорили да вършат в страната престъпления по чл. 337, чл. 338 от НК (престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК).

Делото е приключило с одобрени от Специализирания наказателен съд споразумения, които имат последици на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във