Параграф22 Daily

§22 Новини

Двама служители на МО задържани за шпионаж

За ареста съобщиха и руските агенции

Двама души от Министерството на отбраната са били задържани за 72 часа по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужза държава. В съобщението на министерството не се посочва от коя дирекция са. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност.

По случая е образувано досъдебно производство. В Туитър главният прокурор Иван Гешев поздрави колегите си за акцията. Очаква се Военната прокуратура да даде подробности за операцията, при която имаше засилено полицейско присъствие на изходите на столицата.

За ареста съобщиха и руските агенции, позовавайки се на публикации в български медии. Според тях служителите на МО са задържани в хода на спецоперация на Държавната агенция за национална сигурност, пише ТАСС, за която новината е водеща.

Като цитира БНТ, агенцията отбелязва, че информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България.

РИА Новости допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА Новости.

В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация.

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“.

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА Новости.

Facebook logo
Бъдете с нас и във