Параграф22 Daily

§22 Новини

Двамина са задържани за наркотрафик през Кулата

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 242, ал. 2 от НК – придобиване, държане и разпространение на високорискови наркотични вещества и опит за пренасянето им през границата на страната.

На 20 март тази година, след постъпила оперативна информация, служители на ОД на МВР - Благоевград са спрели лек автомобил, пътуващ от България за Гърция през ГКПП Кулата. В колата са били открити два пакета, облепени с тиксо и завити в алуминиево фолио. Въпросните обекти, с тегло 1873 грама, били сложени във вътрешността на резервна гума в багажника. При извършен полеви тест съдържащото се в тях вещество е реагирало положително на хероин. Водачът на колата – 61-годишният Б.Г. от с. Тополница, община Петрич, е бил задържан на място. В хода на разследването на престъпното деяние е бил установен неговия подбудител и помагач – 51-годишният Д.А. от гр. Петрич.

Към настоящия момент е известно, че по-рано Б.Г. придобил дрогата от съучастника си – Д.А., който умишлено го склонил към извършване на престъпното деяние, за което му обещал заплащане и съдействие. Улеснил го с даване на съвети, разяснения, набавяне на парични средства за пътуването, осигуряване и предоставяне на наркотичното вещество, както и укриването му в автомобила.

При извършено претърсване в дома на Д.А. в Петрич са били открити и иззети електронна везна, метален уред за пресоване със следи от хероин и парична сума в размер на 5400 евро.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Благоевград двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасянето в съда на искания за определяне на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Г. и Д.А. Двамата обвиняеми са криминално проявени и осъждани.

Разкриването на престъпното деяние е станало в рамките на работата по противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, извършвана от ОД на МВР гр. Благоевград съвместно с прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във