Параграф22 Daily

§22 Новини

Две години затвор за трафикант на бежанци

Броени дни, след като бе заловен с 12 нелегални мигранти, каналджията Неджиб М. от Хасково бе осъден на 2 години затвор при първоначален строг режим и 5 000 лева глоба. Днес Свиленградския районен съд изправи 55-годишният хасковлия на подсъдимата скамейка, като той бе признат за виновен, че на 6 март т. г. в землището на свиленградското село Генералово за пари се е опитал да подпомогне 12 чужди граждани да преминат незаконно в страната. За целта е използван товарен автомобил „Мерцедес“, който се отнема в полза на държавата.

Районният съд в Свиленград сключи споразумение с каналджията, който е осъждан и за други престъпления. Съдебното решение не подлежи на обжалване.

Както е известно, на 6 март гранични полицаи заловиха Неджиб М. с 12 нелегални мигранти от Сирия и Ирак. Те влезли у нас с лодки по Марица, а край свиленградското село Генералово той ги чакал с микробуса. Крайната цел на чужденците, сред които има 3 малки деца, била София, обявиха тогава от прокуратурата

Мигрантите разказали, че за нелегалното преминаване на границата са платили на каналджия между 2 000 и 4 000 евро на човек. Казали, че целта им е да стигнат до София и да поискат убежище в България. Сега те са настанени в Миграционния център в гр. Любимец.

От началото на тази година се наблюдава засилване на миграционния натиск в района. Пресечени са опити на близо 700 мигранти да преминат на наша територия. На 25 февруари т.г.  служители на ГПУ – Ново село, спипаха в с. Генералово група от 24 граждани на Афганистан, между които 6 деца. Чужденците били настанени в къща в селото. Било установено, че двама свиленградчани с инициали С.К. и Д.К. са осигурявали храна и вода на чужденците, а други двама трафиканти е трябвало да ги транспортират до София.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във