Параграф22 Weekly

§22 Новини

Две жалби в съда срещу фалита на КТБ

Две са жалбите, подадени до Върховния административен съд срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Едната, както вече "Банкеръ" съобщи, е от мажоритарния акционер в банката - фирма "Бромак" АД на Цветан Василев. А другата е от един от крупните вложители: Орлин Петков Кунев, който по неофициална информация държи на влог в трезора около 967 000 лева.

С подаването на жалбите пред ВАС делото по несъстоятелността на КТБ, образувано пред Софийски градски съд спира - така е по закон. Логиката е, че първо трябва да се прецени дали лицензът на една банка е бил законосъобразно отнет, а чак след това да се пристъпи към искането за обявяване на фалита й.

Колко време ще трае това изчакване е напълно неизвестно - възможно е процедурата да се проточи с месеци. Големият въпрос е какво ще стане през това време с вложителите, които вече чакат да дойде 4 декември, за да си получат поне гарантираните от закона спестявания.

Според част от юристите, които потърсихме за коментар, спирането на производството по молбата за обявяване в несъстоятелност на КТБ би могло да блокира разплащането с вложителите, тъй като в чл.23 на Закона за гарантиране на влоговете в банките е записано буквално следното: фондът изплаща задълженията на съответната банка към нейни вложители до гарантираните размери, "когато БНБ е отнела издадената лицензия за банкова дейност на търговската банка". А след като има оспорване на акта за отнемането на лиценза, той не е влязъл в сила, може да бъде поискано спиране на изпълнението му и така изплащането да бъде блокирано.

В Закона за кредитните институции обаче пише друго, контрират пък други прависти. И цитират чл. 151 ал. 3, според който оспорването на акта за отнемане на лиценз на банка е допустимо, но "съдът не може да спре изпълнението на акта до окончателното произнасяне по жалбата". Изключването на общите правила в административния процес в този специален закон е изрично, действието на акта на БНБ, макар и невлязъл в сила, няма как да се спре. Следователно, въпреки висящото дело, няма никаква пречка Фондът за гарантираните влогове да започне да се разплаща с хората.

Юридическите  еквилибристики по темата едва сега започват - споровете и делата около отнемането на лиценза, а и за несъстоятелността на КТБ ще се проточат с години и ще изхранят десетки адвокатски кантори. В случая обаче втората теза изглежда доста по-правдива и по чисто прагматични съображения: никой в държавата в момента няма интерес да вади гневни хора по улиците. Така че всяка паника е излишна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във