Параграф22 Daily

§22 Новини

Две коли са ескортирали буса с мигранти, шофиран от полицай

В случая с полицая от СДВР, задържан за трафик на мигранти, е била създадена логистична организация. Две пилотни коли са придружавали буса с нелегални мигранти, шофиран от полицая, разкри Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Той обясни, че са установени 2 пилотни коли, които са придружавали буса. Предстои днес да бъдат разпитани шофьорите, които са управлявали тези автомобили. Двамата са от Перник, единият е барман, другият – готвач. Пред разследващите те са признали, че и друг път са превозвали бежанци.

Както е известно, в сряда полицай от специализираните сили в СДВР беше задържан заради трафик на 31 мигранти. 23-годишният Денислав Борисов, който е служител в сектор „Специализирани полицейски сили” към СДВР, е спрян около 8.30 часа сутринта на магистралата край Пловдив. Бил е облечен в полицейска униформа. Попитан от колегите си – полицаи какво превозва, той не е дал смислени обяснения, но се е легитимирал със служебна карта, вероятно, разчитайки, че по този начин ще отклони проверката.

След като е задържан, Борисов е обяснил пред разследващите, че станал каналджия, защото има кредит. Задържаният е признал, че и друг път е участвал в трафик на чужденци. Борисов е задържан за 72 часа.

„Вчера на полицая е повдигнато обвинение за това, че подпомага преминаването на чужденци. Той е признал вината си. Изразил е съжаление. Задържан е до 72 часа. Предстои внасяне на искане до съда за вземане на постоянна мярка задържане под стража”, заяви Чавдар Грошев.

За момента разследващите не могат да установят каква точно сума са плащали мигрантите, нито колко точно е трябвало да получи българският полицай.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани. Въпреки че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща – границата със Сърбия.

„По това дело може да се каже, че на 90% разследването е приключило. Шофьорът направи пълни самопризнания, говори, с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница”, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във