Параграф22 Daily

§22 Новини

Две нови жестоки измами жилят финансово във Фейсбук

Две нови измами подхлъзнаха финансово хиляди в най-популярната социална мрежа и напълниха компютрите им с вируси и нежелани реклами. Не се хващайте на тях, предупреждава сайтът за откриване на измами Hoax-Slayer.com.


Не, няма да получите нов iPhone 6


Авторите на тази схема искат от потребителите да „харесат“ страницата им, да попълнят въпросник и после да споделят на стената си линк към сайта. Наградата е лъскав нов iPhone 6. Стара лъжа, но... има още кой да се хване на нея.Според сайта за откриване на измами Hoax-Slayer.com “Някои от въпросниците искат от вас да напишете телефонния си номер, уж за да бъдете включени в тегленето на наградите. Ако го направите обаче, ще се запишете за изключително скъпа смс „услуга“, която ще ви таксува няколко долара всеки път, когато ви праща съобщение“.


Значи... няма нов телефон? Не, няма. Ще издадете обаче личната си информация, ще се разделите може би с някакви пари и ще си спечелите гнева на приятелите, които ще наспамите със злонамерената информация.


Не, това не е клип на невероятно жестоко престъпление


Накратко, ако видите във Facebook предложение да гледате клип като този на „мъж, който убива съпругата си, защото се целувала с други“, недейте да кликвате. И не само защото е под нивото ви да гледате ужасяващата смърт на човешко същество.


Ако кликнете, ще бъдете пренасочени към сайт, чийто дизайн го прави да изглежда, сякаш е свързан с Facebook. Там ще прочетете убедителни коментари, че видеото е наистина шокиращо, че просто трябва да кликнете, че няма да повярвате на очите си и т.н.


И ако продължавате да настоявате да кликнете върху клипа, първо ще ви накарат да го споделите на стената си, а после – да инсталирате нов плъгин, преди да можете да го гледате. Тъкмо тук влизат и вирусите. Натиснете ли бутона „Инсталирай“, започвате да сваляте *.exe файл, който ще зарази компютъра ви или с вирус, или ще инсталира досадни програми за показване на нежелани реклами. Зависи от „късмета“ ви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във