Параграф22 Daily

§22 Новини

Две партии ще обжалват в съда 100-процентовото броене на разписки от машинния вот

Късно снощи ЦИК реши да бъдат броени 100% процента от контролните разписки на машинния вот, а досега се брояха само 30% от разписките.

Това преброяване ще бъде извършвано от Секционните избирателни комисии. След дълга и бурна дискусия, предложението беше подкрепено от 12 представители на15-членната ЦИК. "За" са били членовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ". "Против" са били представителите на "Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Двете партии ще оспорят във Върховния административен съд решението на ЦИК от снощи. ВАС обаче ще се произнесе чак след изборите.

Според едни членове на ЦИК, това решение обезсмисля машинния вот. "Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това  преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на Секционните избирателни комисии", коментира зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов и по-ограничено преброяване на контролните разписки ще покаже дали има манипулации: "Ако в 2% не намерим нарушения и някакви измами чрез машините, бихме могли да бъдем спокойни, че те
не са разпространени в останалите 98%. Но дали това ще успокои хората, не знам. Защото вижте – човешките грешки са много повече".

Според други - това се налага заради съмненията около машините от последните дни. "В последните дни се появиха нови машини на "Сиела Норма", без знанието на ЦИК, и продължават спекулациите", каза зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във