Параграф22 Daily

§22 Новини

Двоен ръст в незаконния износ на цигари у нас

През изминалата седмица бяха открити рекордни за последните 4 години количества на ГКПП „Кулата”. В другия край на България само на „Дунав мост” 2 за първите 4 месеца на годината митничарите са заловили толкова контрабандни цигари, колкото за цялата минала година. Хората, които изнасят нелегално цигари към Западна Европа стават все по изобретателни. Цигари са откривани в метални кутии, в които е пишело, че вътре има кучешка храна, както и в камион, натоварен с възглавници.

Най-новата тенденция сред контрабандата на цигари по границата е контрабанда в мебели, отчитат от митницата във Видин. „Те все пак изискват допълнителни усилия, за да бъдат свалени дъната, ако са дивани и фотьойли. Намирали сме и в табуретки”, заяви Иво Поаков – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ – митница Русе.
На ГКПП „Кулата" пък през седмицата задържаха рекордно количество цигари без бандерол. Задържаните късове цигари са над 13 милиона, като те са на пазарна стойност от над 3 милиона и 600 хиляди лева.

За да премине безпрепятствено рекордното контрабандно количества, трафикантите решили да минат границата в празничен ден, въоръжени с фалшиви документи.
„Това се случи на Гергьовден. Предполагам, че са разчитали на това, че нашите служители ще са леко разсеяни, но това не се получава”, казва Георги Георгиев, който е директор на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници”.

„Самите контрабандисти са се опитали да заблудят служителите на митницата, като са представяли хартиена декларация и са се опитали да избегнат контрола върху стоките”, добавя той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във