Параграф22 Daily

§22 Новини

Двойно повече разведени българи са взели ипотечен кредит за последните четири години

Делът на разведените хора, решили да се сдобият със собствено жилище с ипотечен кредит, е нараснал двойно за четири години, показва анализ на УниКредит Булбанк за профила на кредитополучателите. Ако през 2010 г. едва 6% от взелите ипотечен кредит са били разведени, то през тази година техният дял нараства на 12%. В същото време делът на семействата, купили си съвместен дом, намалява плавно от 53% преди четири години до 45% през 2014 г. Средната възраст на кандидатите за заем с ипотека се задържа устойчиво на около 36 години.

По отношение на образователния статус висшистите категорично държат първото място по ипотечни кредити по данни на УниКредит Булбанк, въпреки че техният дял от общия брой кредитополучатели плавно намалява. За сравнение през 2010 г. те са били 55% от взелите жилище с ипотека при 45% през тази година.

„Най-важната цел за нас е да подобряваме качеството на живот на хората. И като част от водеща европейска институция осъзнаваме огромното значение, което има придобиването на собствен дом за всеки човек и обръщаме специално внимание на реалните потребности и възможностите за финансиране“, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.
Средният размер на ипотечните кредити за четири години намалява с едва 0.5% до 72.3 хил. лв. Времето на изплащане на заемите за собствено жилище също бележи лек спад до средно 22 години. По данни на Националния статистически институт през 2010 г. средният доход на кандидатите за ипотечен кредит е бил 866.95 лв., докато през тази година той се е повишил до 938.07 лв.

През 2014 г. 26% от получилите ипотечен кредит са посочили, че работят като квалифицирани работници, 14% са икономисти, а 7% са инженери. В същото време артистите, фризьорите, социалните работници, учените, филолозите и пожарникарите купили си свой дом с помощ от банката се броят на пръстите на едната ръка.

До края на януари 2015 г. ипотечната програма „И още нещо“ на УниКредит Булбанк е с промоционални условия и с мисъл за бъдещето чрез заделянето на 12-та, 36-та, 60-та и 84-та вноска по кредита в пенсионен фонд. Кредитополучателите обаче сами ще решават дали да внасят и по колко в партидата, която ще им открие банката или ще оставят да се натрупват само средствата, които ще бъдат заделяни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във