Параграф22 Daily

§22 Новини

Един милион лева гаранция за сина на Божков

Парична гаранция в размер на 1 млн. лева определи Специализираният съд по отношение на сина на бизнесмена Васил Божков - Антон.Синът на Васил Божков беше привлечен като обвиняем за пране на пари по поръчка на организирана престъпна група, ръководена от баща му.

По-рано днес спецсъдът остави в ареста бившата секретарка на Васил Божков – Йоана Чолакова. Тя е обвинена, че е част от организирана престъпна група, занимаваща се с иманярство, търговия с културно-исторически ценности и сводничество.

Миналата седмица Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста жената до Васил Божков - Елена Динева, която е обвинена за участие в ръководената от Божков организирана престъпна група. Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че Динева е била не само негов партньор в бизнеса с лотарийни игри, но (видно от събраните по делото доказателства) е участвала и при взимането на решения.

Елена Динева бе поредният близък до Божков човек, който се привлича към наказателна отговорност. Същата мярка беше определена и на съдружника на бизнесмена Александър Тумпаров, който също е обвиняем за участие в организирана престъпна група. Той също като Божков беше обявен за национално и европейско издирване, но беше арестуван в болница, където се лекуваше и беше освободен също срещу гаранция от 1.5 млн. лева.

Покрай Божков обвинения получиха и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, както и наскоро смененият ѝ началник Александър Георгиев. Божков и Попов са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти двамата да бъдат екстрадирани в България.

Васил Божков има 11 обвинения - в това число - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във