Параграф22 Daily

§22 Новини

Един от двамата руски дипломати е напуснал България

Заради шпионската афера у нас МВнР изгони двама руски дипломати

Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната, се казва в изявление на руското посолство в София пред ТАСС.

"Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък. Вторият дипломат, диагностициран с коронавирусна инфекция, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателни PCR тестове. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка", се казва в информацията.

В понеделник /22 март/ българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за неразумно".

На 19 март прокуратурата на България обяви, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация.

В понеделник :22 март/ Софийският военно-окръжен съд по искане на разследващите постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй съдействал на прокуратурата.

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат спрени в очакване на съдебен процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във