Параграф22 Weekly

§22 Новини

Един загинал и трима ранени полицаи при стрелба в Лясковец

Един полицай е убит, а трима са ранени при спецакция в Лясковец тази сутрин, съобщи главният секретар на МВР. Убиецът се е барикадирал и още стреля.


Открилият огън по служителите на реда мъж е 53-годишният Петко Савов Петков, който преди години е имал свой бизнес, съобщиха bTV и Дарик радио.


Полицията се е отзовала на сигнал на директора на училище "Максим Райкович" за отправени заплахи срещу учениците. Още преди години безработният мъж, за когото има информация, че е с психични проблеми, е започнал да живее затворен в къщата си, която е в центъра на града, точно срещу двора на училището.


Преди време е започнал да пише заплашителни писма до директора на училището, че притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца, съобщи БНТ.


Директорът Николай Кожухаров е предупредил децата да се пазят, да не използват спортните съоръжения на двора, както и да не минават по улицата пред дома на мъжа. На 20 февруари директорът е подаден сигнал в полицията, след което патрулни коли обикаляли около училището.


Тази нощ МВР е организирало спецоперацията, но около 5 ч. мъжът е започнал да стреля. Към 8.30 ч. още се чуват изстрели в центъра на Лясковец.


Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е извикан в парламента, за да даде информация по случая.


Центърът на града е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора, жителите на съседните къщи са евакуирани, училището е затворено. Кметът на Лясковец Ивелина Гецова съобщи, че е прекъснато електрозахраването, водоподаването и газоподаването в кооперацията, в която се е барикадирал Петков.


Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който вече е на мястото на стрелбата, заяви, че има образувано досъдебно производство. "Колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата. За съжаление, колегата плати с живота си, за да не пострадат мирни хора", коментира пред БНТ Лазаров.


Първоначално той съобщи, че двама полицаи са пострадали от рикошет, като за живота им няма опасност. По-късно той потвърди информацията на пресцентъра на МВР, че са пострадали трима полицаи.


Лазаров добави, че още през 2010 г. е имало сигнал, че мъжът се е затворил в дома си, отказвал е да излиза и да предаде бойния си арсенал. МВР разполага с данни за психичното му състояние, които давали "доста негативен оттенък" на ситуацията.


Възмутена майка на 13-годишно момче от училището заяви пред Нова телевизия, че мъжът лично е заплашвала децата поне от три седмици, че ще ги застреля. Според нея, вместо директорът да ги предупреждава, е трябвало полицията да го задържи веднага.


Друга жена разказа, че той е замерял децата с буркани, често се карал и със съседите си. "Този човек ми е съсед, изключителен опасен е, разхождаше се с оръжие", каза пък мъж от Лясковец.


По информация на bTV стрелецът живее с майка си на първия етаж в триетажна къщата, където се е барикадирал. Хората от горните два етажа са евакуирани. Преди време Петко Петков бил ловец и се смята, че сега е стрелял с патрони за едър дивеч.


Работил е в БДЖ, за кратко във Великобритания. Има средно образование.


Бившият зам.-шеф на Института по психология на МВР Росен Йорданов коментира, че вероятно състоянието на стрелеца не е било достатъчно добре проучено, за да се предотврати смъртта на полицай. По думите му, ако едва след това са започнали преговори на криминални психолози със стрелеца, е смешно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във