Параграф22 Daily

§22 Новини

Еднометрови ями зейнаха на пътя за Горни Воден, глътнаха патрулка и камион за смет

Невиждано по размерите си свлачище погълна единствената връзка за Горни Воден и остави откъснати от света 1500 местни жители вчера, съобщава „Марица”. Множество кратери с дълбочина метър разсякоха пътя. Полицейска кола и камион на комуналната фирма пропаднаха в кухини по трасето. Минути по-късно на място беше опъната жълта лента и движението спряно, за да не пострадат хора. Патрул връщаше всички още от разклона за квартала. Никой не знаеше как ще стигне линейка до квартала, ако се наложи.

Сутринта много от хората не можаха да излязат и да отидат на работа, тези пък, които бяха тръгнали, се чудеха как ще се приберат. „Напрежението е ужасно, готова съм с оставката си, но не мога да сляза до града да я подам. Хората са изнервени и паникьосани и обвиняват мен, че не сме видели опасността по-рано”, казва наместничката в кметството Ваня Делева.

За да осигури достъп вчера, под тревога бе вдигната общината и фирма „Запрянови”. Те трябваше да укрепят стария път, между жк ”Запад” и участък над пропадналия път. Това е изоставен път на черна пръст, затова трябва да се направи изравняване, чакълиране и укрепване с отводняване, в противен случай също ще има рискове, заяви ресорният зам.-кмет инж. Пламен Йончев. Междувременно общината е възложила екип геодезисти да изготвят инженерно-геоложки доклад. Той трябва да покаже откъде тръгва свлачището и как да се овладеят процесите.

Преструктурирана е организацията на сметосъбирането и градския транспорт, защото от вчера сутринта и двете дейности са невъзможни. Сметосъбирането ще е в чували за домакинствата, а извозването им ще е по обходното трасе с малогабаритна техника. Истинската драма обаче ще се окаже придвижването с градски транспорт. „Старият черен път има участък от стотина метра, където е само кал. Затова сме предвидили един микробус да поема пътниците от квартала и да ги свали до този участък, след това най-вероятно те ще трябва да вървят пеша през калта, оттам ще ги поеме друг микробус, за да ги свали до началото на жк ”Запад”, откъдето ще се прехвърлят на редовните автобуси”, обясни още инж. Йончев. Мощта на разцепването на опасния участък е толкова голяма, че никой още не смее да прогнозира какви средства ще са нужни за възстановяване на пътната връзка. Процепите на земни маси тръгват още над пътя, в лозята, където отворите достигат до метър дълбочина, видя екип на „Марица”.

Поне две са версиите за случилото се. Едната е пропускане и задържане на подпочвени води през отводнителните канали след полагането на кабелна мрежа по трасето. Втората - близък строеж на частен СПА център, чиито основи са в близост до разцепилите се земни маси. Идея си нямат в квартала как ще се зареждат магазините от днес нататък или как ще се придвижват гимназисти, които рано сутрин и късно привечер трябва да гонят връзки за Пловдив, притесняваха се вчера в квартала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във