Параграф22 Weekly

§22 Новини

Едуард Сноудън - студентски ректор на Шотландския Университет - Глазгоу

Американският програмист и бивш сътрудник на най-секретната щатска разузнавателна служба - Националната агенция за сигурност(NSA) - Едуард Сноудън, официално встъпи днес в длъжността студентски ректор на Университета Глазгоу - Шотландия, съобщава британската информационна агенция BBC News.


На този пост Сноудън ще смени Чарлз Кенеди, член на парламента от Партията на либералните демократи. Негови съперници на студентските избори са били велосипедистът Грем Обри, писателят Алън Бисет и свещеникът Келвин Холдсуърт.


Кандидатурата на Сноудън е била издигната през януари тази година от инициативна група студенти като най-добрият начин „да се изкаже нашата благодарност на храбрия осведомител“.


По нарочна видеоконферентна връзка, Сноудън се е обърнал към преподавателите и студентите от университета с реч, в която е изразил своята дълбока благодарност за избирането му за студентски ректор на престижното висше училище. Той се е извинил и за това, че не може лично да присъства на своята инагурация, защото правителството на Великобритания му е наложила забрана да влиза в Съединеното Кралство.


"Това, че ме избрахте на тази длъжност доказва, че британските студенти имат по-различно мнение от кабинета", посочил той.


На всеки три години в Университета - Глазгоу се провежда избор на нов студентски ректор. Сред многобройните му задължения фигурират и посещение на Университетския съд; работа с представителите на Студентския съвет и насочване на вниманието на ръководството на ВУЗ към различни студентски проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във