Параграф22 Daily

§22 Новини

Ефективни присъди на участници в престъпна група за данъчни измами, ощетила бюджета със 778 868 лева, влязоха в сила

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди наказанието от 7 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на Петър Т., признат за виновен от две съдебни инстанции за ръководене на организирана пристъпна група за данъчни престъпления. От януари 2011 г. до 3 юли 2012 г. ръководеното от него престъпно сдружение ощетило държавния бюджет със 778 868 лева невнесен ДДС от търговски дружества, регистрирани в различни селища на страната.

Със същото решение ВКС потвърди и наложената присъда от 4 години „лишаване от свобода“ за участника в престъпното сдружение Ивайло С. Върховните магистрати са счели, че наказанията на Петър Т. и Ивайло С. са правилно индивидуализирани и не се налага коригирането им с оглед личния им принос, тежестта и най-вече високата обществена опасност от престъпните им деяния. Останалите двама участници в групата са осъдени на „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок до 5 години.

Осъдените лица бяха привлечени в качеството на обвиняеми през 2012 г. по едно от първите досъдебни производства на Специализираната прокуратура за престъпления срещу данъчната система. Те бяха предадени на съд за това, че в условията на продължавана престъпна дейност, съставяли неистински данъчни фактури за доставки на търговски дружества (без да са налице доставки), отразявали ги в дневниците за покупки и в данъчните отчети, с което е било избегнато установяването и плащането на дължим от дружествата ДДС в особено големи размери.

Освен наказания „лишаване от свобода“, на членовете на престъпното сдружение е наложена и конфискация на част от имуществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във