Параграф22 Daily

§22 Новини

Египет и Нигерия заемат водещите места в света по смъртни присъди за 2014 г

Над 1000 от произнесените миналата година смъртни присъди в света (или над една трета от общия брой) са били в Египет и Нигерия. Това се посочва в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за смъртното наказание, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В доклада си базираната в Лондон правозащитна организация  изразява безпокойство и от увеличението на смъртните присъди в световен мащаб, което възлиза на 28 процента. През 2014 г. смъртни присъди са дадени на 2466 души в 55 страни. Миналата година са били екзекутирани най-малкото 607 души в 22 страни. Тези данни обаче са непълни, тъй като няма информация за Северна Корея и Китай, уточнява "Амнести интернешънъл", която не може да потвърди също така дали миналата година в Сирия е имало екзекуции след съд и присъда.

По данни на правозащитната организация страните с най-много регистрирани екзекуции за 2014 г. са Иран - с най-малко 289, Саудитска Арабия - с най-малко 90, Ирак - с най-малко 61 и САЩ - с най-малко 35. В случая с Иран има стотици екзекуции, които "не са официално признати", а общият брой може да достига до
743, заявява организацията.

САЩ отново са единствената страна в Северна и Южна Америка, която е екзекутирала хора през 2014 г., се отбелязва в доклада. В щатите Тексас и Мисури са извършени по десет екзекуции. Другите щати, в които е имало изпълнение на смъртно наказание, са Аризона, Флорида, Джорджия, Охайо и Оклахома.

Като цяло броят на екзекуциите в световен мащаб е намалял  през 2014 г. спрямо 2013 г. с почти 22 процента. "Амнести интернешънъл" изрази безпокойство от предприетите в някои страни действия за връщане на смъртното наказание, като Пакистан, Йордания, Сингапур, Египет, Беларус, Обединените арабски емирства и Екваториална Гвинея. Индонезия обяви, че ще възобнови екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици.

Смята се, че към края на миналата година над 19 000 души по целия свят живеят с постановени срещу тях смъртни присъди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във