Параграф22 Daily

§22 Новини

Египет ще съди аукционна къща “Кристис” заради бюст на Тутанкамон

Египетското правителство планира да съди аукционна къща “Кристис” заради бюст на фараона Тутанкамон, предаде ВВС. Статуята беше продадена за сумата от 4,7 млн. паунда въпреки предупрежденията на египетската държава, че вероятно е открадната през 70-те години на миналия век.

Египетският министър на антиките Калед Ал-Енани заяви, че ще се опита да репатрира артефакта и той да се върне в родината си. От аукционната къща коментират, че са направили всички проверки и бюстът може да бъде продаден.

Историята на бюста започва през 60-те години, когато той бил част от колекцията на германския принц Вилхелм фон Турн унд Таксис и по-късно е придобит от австрийски дилър на антики през 70-те години. Бюстът представлява изображение на бог Амун – най-важното божество от Новото Египетско царство, като за лика му са използвани чертите на Тутанкамон.

Според бившия шеф на антиките в Египет Захи Хауас бюстът е бил откраднат през 70-те години от храма в Карнак. “Собствениците му са предоставили грешна информация за артефакта, те нямат никакви легални документи, за да докажат, че е техен”, коментира той.

Египетското правителството вече е свързало с британска адвокатска кантора, която има за задачата да проследи продажбата на скъпия артефакт и да го върне в родината му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във