Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК няма вместо нас да приема закони, да разследва или да се бори с престъпността

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева не вижда нищо драматично в изказването на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер, че Румъния може да бъде извадена от мониторинговия механизъм преди България. Захариева припомни, че през 2012 година, когато докладът за България беше по-добър от румънския, София също е настоявала за разделянето на двете страни.

Правосъдният министър даде и повече информация за предстоящата мисия на европейски експерти в българската прокуратура. Тази проверка трябва да започне през април с цялостен анализ на държавното обвинение, включително и върху неговата ефикасност и евентуални механизми за влияние.

Захариева опроверга, че прокуратурата е против подобно евронаблюдение, като обясни, че всичко около пребиваването на евроекспертите е съгласувано с държавното обвинение. В крайна сметка, заключи тя, работата, която трябва да свършим, е тази, която трябва да свършим ние.

Европейската комисия няма вместо нас да приема закони, да разследва или да се бори с престъпността, подчерта Екатерина Захариева.

Очаква се евроекспертите да останат до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във