Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК обвини Apple в нарушаване на антитръстовите разпоредби

Европейската комисия обвини Apple в нарушаване на европейските антитръстови разпоредби в областта на поточното предаване на музика, което води до допълнителни разходи за потребителите на устройства на Apple и конкурентни загуби за европейските платформи за стрийминг. Това се казва в изявлението на ЕК, публикувано днес. Решението заплашва Apple с глоба от 10% от годишните приходи на компанията.

Европейската комисия е изчислила, че платежната система на App Store за стрийминг на музика "надува разходите на конкурентни платформи за стрийминг с 30% такса, която Apple таксува на конкурентите системи на стрийминг съдържание. Apple ограничава правата на потребителите, като не ги информира за алтернативни опции за стрийминг и ги лишава от възможността да използват по-евтини алтернативни услуги, което подкопава конкуренцията в ЕС" - се казва още в изявление на Европейската комисия.

Проблемът е, че има само една възможност за стрийминг в цялата екосистема на Apple - чрез App Store. Устройствата на Apple се използват от милиони хора, повечето от които не са склонни да преминат към други системи. Конкуриращите се платформи за стрийминг са принудени да плащат 30% комисионна за продажба на услугите си чрез App Store и им е забранено да информират абонатите за по-евтини сделки. По този начин Apple създава значителни конкурентни предимства за собствения си стрийминг “, - заяви на пресконференция заместник-ръководителят на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Тя също така даде да се разбере, че случаят може да се превърне в прецедент, тъй като Apple използва подобни практики при продажба и на други приложения и услуги. "Разбира се, практиките на Apple не се ограничават до стрийминг на музика, но нашето разследване засега засяга само този сектор“, каза още тя.

Вестагер отбеляза, че съгласно процедурата, приета в ЕС, Европейската комисия е изпратила на Apple писмо за възражение, в което се посочват претенциите на регулатора. Сега компанията трябва да предложи набор от мерки, които ще променят нейните бизнес практики, за да премахне претенциите на регулатора. Ако Европейската комисия е доволна от предприетите мерки, компанията може да избегне глобата, в противен случай размерът й може да достигне 10% от годишния доход на конгломерата.

Решението е взето от Европейската комисия като част от антитръстовото разследване, започнато през 2019 г. срещу Apple по жалба на шведската платформа за стрийминг Spotify. Вестагер е потвърдила, че Европейската комисия провежда още две разследвания, включително във връзка с платежната система Apple Pay и пазара на приложения за игри, но е твърде рано да се говори за дата на приключване на тези дела.

През последните 10 години Европейската комисия взе редица основни антитръстови решения и многомилиардни глоби срещу водещи американски дигитални корпорации, включително Microsoft, Google, Amazon, за нарушаване на правилата на ЕС в областта на конкуренцията на цифровия пазар, които всъщност са подчинени на тези американски корпорации. През 2016 г. Европейската комисия призна Apple за виновен за укриване на данъци и поиска компанията да върне 13 млрд. Евро неплатени данъци в Ирландия, но през 2020 г. Apple постигна отмяна на това решение в Съда на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във