Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК потвърди, че е завела дело срещу AstraZeneca

Европейската комисия потвърди, че в петък е завела дело срещу производителя на ваксина срещу COVID-19 AstraZeneca. Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията.

Искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък. Комисията уточни, че не се е възползвала от възможността по договор да поиска доставка на 100 милиона дози допълнително от тази ваксина. До края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. До края на миналия месец от AstraZeneca са доставили едва 30 милиона дози.

До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Междувременно ваксината на този производител бе подложена на задълбочена проверка след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че е възможна връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във