Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК прекрати наказателна процедура срещу България

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че прекратява наказателната процедура срещу България заради ограниченията за участие на чужденци в изборите за Европейски парламент и за местна власт.


Така гражданите на Европейския съюз ще могат по-лесно да упражняват правото си да гласуват в европейски и местни избори, ако живеят в друга страна от ЕС, в резултат на заведени от Европейската комисия дела, се посочва в съобщението, цитирано от БТА. Отбелязва се, че България е прилагала доскоро допълнителни изисквания към чуждестранните граждани на ЕС, желаещи да гласуват или да бъдат кандидати в избори за ЕП или за местна власт (например за предоставяне на номера и датата на удостоверението за пребиваване).


След внасянето на изменения в българското законодателство ЕК е решила да прекрати производството срещу нашата страна. От 2010 г. насам комисията е установила подобни пречки пред избирателните права на гражданите на ЕС в тяхната държава на пребиваване в още 10 страни от Общността (Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия).


Тези пречки вече са отстранени, с изключение на разглежданите в три висящи дела. Този напредък е постигнат осем месеца преди предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се състоят на 22-25 май 2014 г., отбелязва комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във