Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК промени списъка на държавите със слабо законодателство срещу прането на пари и финансирането на тероризма

Европейската комисия предложи днес подход за допълнително укрепване на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Мерките на комисията обхващат следващите 12 месеца. Целта е да се отстранят оставащите пропуски и да се премахнат всички слаби звена в правилата на ЕС, се отбелязва в съобщение на комисията. ЕК представи нова методика за установяване на опасни чужди държави със слабо законодателство за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, които представляват съществена заплаха за финансовата система на ЕС. Комисията прие нов списък с такива чужди държави.

Новият план за действие насърчава Европейския банков орган да използва пълноценно новите си правомощия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Комисията ще предложи в началото на 2021 г. по-уеднаквени правила за борба с тези престъпления, както и да бъде създадена европейска служба, която да следи за тяхното приложение.

ЕК предлага финансовите разузнавателни служби в ЕС да съгласуват дейността си, а полицейските сили да обменят повече данни за пране на пари и подкрепа за терористите. Частният сектор може също да играе роля в борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, допълва комисията.

Списъкът на ЕС за чужди държави със слабо законодателство в посочените области включва Бахамските острови, Барбадос, Ботсвана, Камбоджа, Гана, Ямайка, Мавриций, Монголия, Мианма, Никарагуа, Панама и Зимбабве. ЕК премахва от списъка Босна и Херцеговина, Етиопия, Гвиана, Лаоската народнодемократична република, Шри Ланка и Тунис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във