Параграф22 Weekly

§22 Новини

ЕК с наказателна процедура срещу България за евроизборите

Европейската комисия (ЕК) е започнала преди месец наказателна процедура срещу България заради неизпълнен от страната ни ангажимент във връзка с правото на европейски граждани, живеещи в друга страна, да могат да бъдат избирани за евродепутати.


Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. В момента около 8 млн. европейци живеят извън родината си.


Освен България още 13 държави, сред които и Белгия, Дания, Франция и Румъния не са променили към началото на февруари националното си законодателство в съответствие с въпросното изискване.


Те също са получили предупредителни писма, които са първа стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и налагане на глоби, ако държавите не предприемат необходимите стъпки и не уведомят Брюксел за приетите закони в тази връзка.


ЕК се надява 14-те държави да успеят да приведат законодателството си в съответствие с директивата преди евроизборите през май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във