Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК се готви да съди Astra Zeneca

Европейската комисия (ЕК) се готви да започне съдебни действия срещу AstraZeneca заради проблеми с доставката на ваксини. Това съобщава днес вестник "Политико". Според източниците на изданието, комисията е повдигнала въпроса на среща на представители на страните от общността в сряда, по време на която мнозинството е обявило намерението си да подкрепи завеждането на дело срещу производителя поради оплаквания за провала в доставката на обещаните дози от лекарство. Същността на това производство е да се задължи AstraZeneca да предостави на страните-членки на ЕС договорените дози ваксина.

Вестникът отбелязва още, че крайният срок до който трябва да бъде договорено началото на производството срещу компанията ще настъпи тази седмица. Преди това ръководителите на AstraZeneca признаха, че компанията изостава с два месеца от графика за производство на ваксини в ЕС, отбелязвайки по-слабата производствена база в ЕС в сравнение с капацитета си в Обединеното кралство.

На 17 март председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел ще ограничи доставките на коронавирусни лекарства до страни с по-висок процент на ваксинация, за да гарантира, че AstraZeneca изпълнява задълженията си към държавите от ЕС. На свой ред премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че блокирането на доставките на коронавирусни ваксини в чужбина е неразумно и може да има дългосрочни негативни последици за държавите, които вземат такива решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във