Параграф22 Weekly

§22 Новини

ЕК забрани на Samsung и Motorola нови патентни "войни" с Apple

Европейската комисия смята да забрани на високотехнологичните компании Samsung и Motorola нови патентни "войни" с американския гигант Apple, съобщава британският бизнес всекидневник The Financial Times. Забраната от Брюксел се отнася за патентите, касаещи основните мобилни технологии. ЕК смята, че подобни съдебни спорове пречат на свободната конкуренция, сдържат внедряването на нововъведенията и нарушават интересите на потребителите.


Европейската комисия е стигнала до извода, че щатската компания Motorola е нарушила антимонополния регламент на ЕС, като е злоупотребила с доминиращо положение заради притежавания патент за безжични технологии, който се смята за базово-важен в цялата мобилна индустрия.


Освен това Брюксел е сключил сделка и с южнокорейската корпорация Samsung, която се е съгласила да прекрати съдебното преследване на своите конкуренти за уж незаконно ползване на патенти, признати като ключови за цялата технология за производство на смартфони.


Как отбелязва британският всекидневник, тези решения на ЕК се явяват базов стандарт за начина, по който в бъдеще ще се водят - и решават, на територията на цяла Европа всички съдебни процеси относно защитата на интелектуалната собственост.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във