Параграф22 Weekly

§22 Новини

Екс-грузински министър получи втора присъда затвор

Бившият премиер-министр на Грузия и бивш вътрешен министър на страната Иване(Вано) Мерабишвили е бил признат за виновен от Тбилиският градски съд за това, че е издал заповед за използване на непропорционална сила при разпръскване от полицията на протестна акция на грузинската опозиция на 26 май 2011 г. в столицата Тбилиси. Мерабишвили е получил присъда от 4,5 г. затвор ефективно.


Преди десетина дни, на 17 февруари 2014 г., наказателният съд в град Кутаиси пък осъди Мерабишвили на пет години лишаване от свобода за корупция, свързана с държавната програма за насърчаване на трудовата заетост. Другият осъден по това дело - бившият губернатор на Кахетий и екс -министър на здравеопазването Зураб Чиаберашвили, трябва да плати глоба от 30 хил. долара.


Двамата са били обвинени и по ред други тежки престъпления като подкуп на избиратели, присвояване и харчене на огромни държавни средства, както и злоупотреба със служебно положение.


Освен това бившият премиер на Грузия е обвинен във фалшификации около разследването на гръмкото убийство през януари 2006 г. на банковия чиновник Сандро Гиргвлиани (тогава Мерабишвили възглавявал МВР в Грузия). Мерабишвили трябва да отговаря и за присвояване на държавна вила през 2009 г. на крайбрежието на Черно моря, в аджарското село Квариати .

Facebook logo
Бъдете с нас и във